گردنه
حیران یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی است که در مسیر آستارا – اردبیل
قرار گرفته است. این گردنه میان کوههای پوشیده از جنگل و درهای نه
چندان عمیق که رود کوچکی(آستاراچای) از آن عبور میکند، قرار دارد. این رود
(آستاراچای) تعیین کننده مرز آستارای ایران از آستارای جمهوری آذربایجان
است. این گردنه در بیشتر زمانها در زیر پوششی از مه قرار دارد و از نظر
طبیعی درهها و کوهپایههای آن، پوشیده از گلها و گیاهان جنگلی و مرتعی
هستند. با این وجود این گردنه چندان مرتفع نیست و ارتفاع بلندترین نقطهٔ آن
از سطح آبهای آزاد تنها حدود ۱۵۰۰ متر است؛ در واقع علت اصلی مهآلودگی
تقریبا همیشگی حیران، رطوبت دریای خزر است، نه ارتفاع زیاد این گردنه از
سطح دریا …
رودخانه آمازون را همه می شناسیم، این رودخانه یکی از بزرگترین و پرآبترین رودخانه های دنیاست که مناظر دیدنی و طبیعی بسیار خوبی دارد. البته دیدنی ترین بخش های این رود از تصاویر هوایی دیده می شود که دارای انشعابات زیادی است که به اقیانوس و دریاچه ریخته می شود. این رودخانه با 1100 انشعاب و 7/6 هزار کیلومتر طول که از کوههای 12 میلیون سالهاند در آمریکایجنوبی شروع شده و پس از گذر از یک مسیر پرپیچ و خم، به سمت شرق و اقیانوس اطلس میرود. دهانه این رودخانه بسیار عریض است به طوریکه حتی کشتیها قادر به عبور از آن هستند.
دو درصد از آب های شیرین آمازون به اقیانوس ها می ریزد. این رودخانه در قیاس با سایر رودخانه های مشهور دارای طول و عرض گسترده ای است که آن را خاص کرده و همچون ماری بلند و طویل، راه طی می کند. این رودخانه حدود شش هزار و هفتصد کیلومتر طول دارد ضمن اینکه در فصولی که هوا گرم است و بخار آب زیاد رخ می دهد عرض این رودخانه به ۱۱ کیلومتر می رسد.
در طول سده گذشته رودخانههای آمازون و نیل برای اثبات طویلترین بودن همواره با یکدیگر در رقابت بودهاند. طول واقعی این رودخانهها همواره در معرض تغییر و تحول بوده و هرگز متخصصان نتوانستهاند مقدار واقعی آن را اندازه گیری کنند. آمارها نشان داده که رود نیل در آفریقا به شکل متغیر بین ۵٫۴ تا ۶٫۷ هزار کیلومتر درازا دارد. اما جدا از این مساله در خصوص مقدار آب موجود، هیچ شکی نیست که آمازون پر آب تر بوده و میزان حجم آب آمازون بسیار زیادتر از رود نیل است.